
AGAR AGAR proszek 100 g
Agar agar 100 g to naturalny zagęstnik, mocniejsza żelatyna. Odpowiedni dla wegan i nie tylko. Ten dodatek do żywności o właściwościach żelujących jest świetnym zamiennikiem żelatyny. Agar agar 100 g można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Warto zapoznać się z tym ciekawym, naturalnym produktem.
Czy wiesz, że…
Agar pozyskiwana jest z naturalnie występujących alg morskich. Nazywany jest morską żelatyną. Należy do grupy wielocukrów - związków rozpuszczalnych w wodzie. To substancja pochodzenia roślinnego. Używana na szeroką skalę w przemyśle, jak i w kuchni wegan i wegetarian jako substancja żelująca i zagęszczająca.
Agar agar 100g jest substancją żelującą, bezzapachową i bezsmakową pochodzenia roślinnego.
Jest bardziej wydajna od żelatyny, rozpuszcza się w temperaturze ok. 90°C. Weganie dzięki temu nie muszą rezygnować dań, w których składzie musi być żelatyna. Agar będzie także doskonałym wyborem dla osób, które nie lubią zapachu tradycyjnej żelatyny.
Jakie zastosowanie kulinarne ma agar agar?
Agar agar 100 g można stosować jako substancję żelującą do galaretek owocowych oraz mięsnych, do dżemów, do zup, sosów, gulaszów, do kremów, do niektórych deserów i ciast, na przykład sernika na zimno. Świetnie łączy się z produktami mlecznymi (z produktami roślinnymi i zwierzęcymi).
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że agar agar nie rozpuszcza się w zimnej wodzie. Agar należy namoczyć w ciepłej wodzie, soku lub w mleku. Można dodać do gotującego się dania lub bulionu. Gdy zastygnie, a chcemy, by znów była płynny wystarczy ponownie podgrzać. Jeśli chcemy, aby stężał, to w przeciwieństwie do żelatyny zastyga szybciej i nie ma potrzeby, aby wkładać agar do lodówki. Agar-agar nie ma smaku i posiada bardzo delikatny zapach, jest przeźroczysta.
Coraz częściej agar agar można spotkać w produktach spożywczych, na przykład galaretkach, piankach, cukierkach, czekoladzie, marmoladach, serach, budyniach, puddingach, kiełbaskach i parówkach, w likierach z alkoholem. Agar jest również stosowany w kosmetyce. Używa się go do produkcji kremów i maseczek, zwiększa ich przyczepność oraz ułatwia aplikację.
Środki ostrożności:
osoby podatne na uczulenia, z niedrożnością jelit i z zaburzeniami połykania
powinny zachować ostrożność, a w przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy zwrócić się o poradę do lekarza
SKU | BIO-414 |
---|---|
Kod EAN | 5904257900531 |
Producent | Bioswena sc |
Marka | Boswena |
Rodzaj opakowania | Doypack |
Gramatura | 100g |

