Agar agar 100g

19,49 zł
Czas realizacji 1-2 dni
Darmowa dostawa od 99zł*
Do darmowej dostawy brakuje Ci:
99 zł

AGAR AGAR proszek 100 g 

 


Agar agar 100 g to naturalny zagęstnik, mocniejsza żelatyna. Odpowiedni dla wegan i nie tylko. Ten dodatek do żywności o właściwościach żelujących jest świetnym zamiennikiem żelatyny. Agar agar 100 g można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Warto zapoznać się z tym ciekawym, naturalnym produktem. 


Czy wiesz, że…

Agar pozyskiwana jest z naturalnie występujących alg morskich. Nazywany jest morską żelatyną. Należy do grupy wielocukrów - związków rozpuszczalnych w wodzie. To substancja pochodzenia roślinnego. Używana na szeroką skalę w przemyśle, jak i w kuchni wegan i wegetarian jako substancja żelująca i zagęszczająca. 


Agar agar 100g jest substancją żelującą, bezzapachową i bezsmakową pochodzenia roślinnego.

Jest bardziej wydajna od żelatyny, rozpuszcza się w temperaturze ok. 90°C. Weganie dzięki temu nie muszą rezygnować dań, w których składzie musi być żelatyna. Agar będzie także doskonałym wyborem dla osób, które nie lubią zapachu tradycyjnej żelatyny.


Jakie zastosowanie kulinarne ma agar agar?

Agar agar 100 g można stosować jako substancję żelującą do galaretek owocowych oraz mięsnych, do dżemów, do zup, sosów, gulaszów, do kremów, do niektórych deserów i ciast, na przykład sernika na zimno. Świetnie łączy się z produktami mlecznymi (z produktami roślinnymi i zwierzęcymi).


Przede wszystkim trzeba pamiętać, że agar agar nie rozpuszcza się w zimnej wodzie. Agar należy namoczyć w ciepłej wodzie, soku lub w mleku. Można dodać do gotującego się dania lub bulionu. Gdy zastygnie, a chcemy, by znów była płynny wystarczy ponownie podgrzać. Jeśli chcemy, aby stężał, to w przeciwieństwie do żelatyny zastyga szybciej i nie ma potrzeby, aby wkładać agar do lodówki. Agar-agar nie ma smaku i posiada bardzo delikatny zapach, jest przeźroczysta. 


Coraz częściej agar agar można spotkać w produktach spożywczych, na przykład galaretkach, piankach, cukierkach, czekoladzie, marmoladach, serach, budyniach, puddingach, kiełbaskach i parówkach, w likierach z alkoholem. Agar jest również stosowany w kosmetyce. Używa się go do produkcji kremów i maseczek, zwiększa ich przyczepność oraz ułatwia aplikację.


Środki ostrożności:

osoby podatne na uczulenia, z niedrożnością jelit i z zaburzeniami połykania
powinny zachować ostrożność, a w przypadku jakichkolwiek wątpliwości należy zwrócić się o poradę do lekarza

 

 


SKU BIO-414
Kod EAN 5904257900531
Producent Bioswena sc
Marka Boswena
Rodzaj opakowania Doypack
Gramatura 100g
Napisz własną recenzję
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać Recenzje. Proszę Zaloguj się lub Załóż konto