
ERYTROL – 500 g
Aktywny tryb życia i przestrzeganie zasad zdrowej i zbilansowanej diety są kluczem do lepszego funkcjonowania organizmu. Wykluczajmy zatem małowartościowe produkty! Jednym z nich, który zdecydowanie nam szkodzi jest biały cukier, uznawany za substancję przyczyniającą się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Korzystniejszą alternatywą dla białego cukru i jednocześnie świetnym jego zamiennikiem jest erytrytol. Jest dobrym słodzikiem, który może być stosowany w kuchni na wiele sposobów.
Czy wiesz, że…
Erytrytol, inaczej erytrol to słodzik przypominający tradycyjny cukier. Jest związkiem organicznym z grupy alkoholi alifatycznych. W naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach morza, fermentowanych napojach, np. w winie, w grzybach i w niektórych owocach. Otrzymuje się go z procesu fermentacji glukozy przeprowadzanej za pomocą drożdży lub w wyniku syntezy drożdży z gliceryny odpadowej. Świetna alternatywa białego cukru.
Jakie zastosowanie kulinarne ma erytrol?
Erytrytol jest niskokalorycznym cukrem pochodzenia roślinnego o delikatnym smaku. Erytrytol można wykorzystywać na różne sposoby w kuchni do pieczenia i gotowania. Warto troszkę poeksperymentować z erytrytolem i odkryć, jak może odmienić smak i teksturę potraw, zachowując jednocześnie ich walory smakowe. Idealny do deserów, lodów, galaretek, do przetworów, do ciast, tortów i ciasteczek. Zamień zwykły cukier i wykorzystaj erytrytol do naleśników, słodkich placuszków z jabłkami oraz do słodzenia zimnych i gorących napojów. Ważna rzecz - ciasto drożdżowe nie wyrośnie, jeśli będzie zawierało erytrytol, gdyż słodzik ten spowalnia proces wyrośnięcia ciasta.
Oto 3 nasze kulinarne polecenia z erytrytolem:
Czekoladowe ciasto z owocami z erytrytolem.
Ciasteczka migdałowo – cytrynowe słodzone erytrytolem.
Mango muffinki z erytrytolem.
SKU | BIO-247 |
---|---|
Kod EAN | 5904012747081 |
Producent | Bioswena sc |
Marka | Boswena |
Rodzaj opakowania | Doypack |
Gramatura | 500g |

