Ciecierzyca 1kg

11,49 zł
Czas realizacji 1-2 dni
Darmowa dostawa od 99zł*
Do darmowej dostawy brakuje Ci:
99 zł

CIECIERZYCA – 1 kg 


Posiadamy coraz większą świadomość na temat wpływu odżywiania na nasze zdrowie i życie. Regularne spożywanie zdrowych produktów spożywczych może przełożyć się na korzyści zdrowotne, lepsze samopoczucie, lepszą formę fizyczną. Polecamy dobrej jakości ciecierzycę, uważaną przez dietetyków za superfood. Ciecierzyca 1 kg cieszy się powodzeniem nie tylko u osób na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej, ale jej wyjątkowe wartości odżywcze docenia każdy, kto chce o siebie zadbać i zdrowo się odżywiać. 


Czy wiesz, że…

Ciecierzyca jest wyjątkową rośliną strączkową, która jest ważnym źródłem składników odżywczych, warto włączyć ją do swojej diety. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Idealny produkt dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. 


Ciecierzyca lub inaczej cieciorka, groch włoski to roślina należąca do rodziny bobowatych. Ciecierzyca, która jest bardziej popularna to kabuli – charakteryzuje się dużymi, okrągłymi, jasnymi, delikatnie kremowymi ziarnami. Miękka po ugotowaniu, o łagodnym, delikatnie orzechowym smaku. Zyskała miano superfoods, jest świetną alternatywą mięs i jajek. Drugi rodzaj to desi – mała, w kolorach kremowym, czerwonym, brązowym, żółtym, zielonym, a nawet czarnym. 


Ciecierzyca zastępuje białko zwierzęce, dzięki czemu jest wartościowym budulcem dla mięśni, a tym samym ciecierzyca jest idealna dla wegetarian i wegan. 


Jakie zastosowanie kulinarne ma ciecierzyca?


Cieciorka ma szerokie zastosowanie w kuchni i zyskuje coraz większą popularność. Jest składnikiem hummusu. Używana do potraw warzywnych, sałatek, do zup, do gulaszów, jako farsz do pasztetów i pierogów, do past kanapkowych.


Należy pamiętać, by przynajmniej na 8 godzin przed gotowaniem wymoczyć ciecierzycę w wodzie. Warto zrobić to w większym naczyniu, ponieważ ciecierzyca pęcznieje i zwiększa swoją objętość. Po tym czasie, odcedzić i raz jeszcze przepłukać zimną wodą. 
Niektórzy obawiają, że wzdęć po spożyciu ciecierzycy, ale można łatwo je zminimalizować poprzez moczenie jej w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.

Ciecierzyce powinno gotować się około 60 min. 

Woda po ciecierzycy – aquafaba

Woda, w której gotowana była ciecierzyca jest uważana za bardzo wartościową. Przenika do niej białko i skrobia, co daje świetną imitację białka kurzych jaj. A zastosowanie jej jest wielorakie: z ubitej z cukrem na sztywną pianę mogą powstać bezy oraz inne desery. Można ją wykorzystać do sosów – bezglutenowych, wegańskich. 

Oto 3 nasze kulinarne polecenia z ciecierzycą:

Hummus z ciecierzycy z pastą tahini, z cytryną, oliwą z oliwek.
Czekoladowe ciasto z ciecierzycy – niespotykane połączenie smaków, efekt zaskakujący i pyszny.
Makaron z cukinią, szpinakiem i ciecierzycą.

Jakie powinno być dzienne spożycie ciecierzycy?

Jedz według uznania. Osoby z alergiami i problemami żołądkowymi powinny zachować szczególną ostrożność. 

 


SKU BIO-305
Kod EAN 5904012747661
Producent Bioswena sc
Marka Boswena
Rodzaj opakowania Doypack
Gramatura 1kg
Napisz własną recenzję
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać Recenzje. Proszę Zaloguj się lub Załóż konto