
Spirulina w proszku 500g
Spirulina pochodzenia naturalnego. Ciemnozielony proszek z niebiesko-zielonych mikroalg, który stanowi cenne źródło białka. Suplement diety do wykorzystania w wielu przepisach i przekąskach, np. zupach, sosach, smoothies czy sokach. Pakowany w tzw. doypack z zamknięciem strunowym.
Spirulina - co to jest?
Spirulina to rodzaj niebiesko-zielonych mikroalg, które stanowią cenne źródło białka. Jest to naturalny produkt pochodzenia roślinnego, który od wieków jest wykorzystywany jako wartościowy składnik pożywienia. Stanowi suplement diety i może być dodatkiem do wielu potraw i przekąsek. Można dodawać ją m.in. do smoothies, soków, zup, sosów czy sałatek na zimno. Spirulina wzbogaca smak i nadaje intensywny kolor wybranym potrawom.
Dostępna w ofercie spirulina występuje w formie drobnego, ciemnozielonego proszku, dzięki czemu łatwo jest dodawać ją do wielu przepisów. Jest pakowana w tzw. doypack o pojemności 500 g.
Jak wykorzystać spirulinę?
Spirulina w proszku to łatwy sposób na wzbogacenie diety o wartościowy składnik. Jej wszechstronność sprawia, że można ją dodać do wielu potraw i napojów, poprawiając ich wartość odżywczą i nadając im atrakcyjny kolor. Do czego ją rekomendujemy?
1. Smoothie i koktajle
Dodaj 1-2 łyżeczki spiruliny do swojego ulubionego smoothie lub koktajlu. Świetnie komponuje się z owocami, warzywami, mlekiem roślinnym lub wodą kokosową. Spirulina doda napojom piękny, intensywny kolor i wzbogaci je o wartości odżywcze.
2. Soki
Spirulinę można dodać do świeżo wyciskanych soków warzywnych i owocowych. Po prostu wymieszaj ją z sokiem z pomarańczy, marchwi, jabłka czy buraka, aby uzyskać zdrowy i smaczny napój.
3. Zupy i sosy
Wsyp łyżeczkę spiruliny do zup kremowych, bulionów lub sosów. Najlepiej dodać ją na końcu gotowania, aby zachować jej właściwości i kolor. Spirulina dobrze komponuje się z różnorodnymi przyprawami i składnikami.
4. Sałatki i dania na zimno
Posyp spiruliną sałatki, surówki lub dania na zimno. Możesz wymieszać ją z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przyprawami, aby stworzyć zdrowy dressing do sałatek.
5. Dania główne
Dodaj spirulinę do dań głównych, takich jak makarony, risotto czy kasze. Dodaj ją do gotowych potraw, mieszając dokładnie, aby równomiernie rozprowadzić proszek.
6. Pieczywo i wypieki
Spirulina może być dodana do ciasta na chleb, bułki, naleśniki czy muffiny. Wystarczy wymieszać ją z mąką i innymi suchymi składnikami przed pieczeniem, aby wzbogacić wypieki o dodatkowe wartości odżywcze i nadać im niecodzienny kolor.
7. Desery
Dodaj spirulinę do domowych lodów, sorbetów, puddingów czy energy balls. Jej neutralny smak nie zmieni smaku deserów, a intensywny kolor sprawi, że będą one wyglądać jeszcze bardziej apetycznie.
8. Napoje białkowe i sportowe
Dodaj spirulinę do napojów białkowych po treningu lub przed intensywną aktywnością fizyczną. Wystarczy wymieszać ją z wodą, mlekiem roślinnym lub innym ulubionym napojem.
Należy pamiętać, że suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Spirulina - przechowywanie
Aby zachować świeżość i jakość spiruliny w proszku, należy przechowywać ją w suchym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Po otwarciu opakowania, zaleca się przechowywanie spiruliny w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zapobiec wchłanianiu wilgoci i utracie jej właściwości.
Dostępna w ofercie BOSWENA spirulina w proszku jest pakowana w tzw. doypack. To opakowanie z elastycznym dnem, dzięki czemu nie dochodzi do niekontrolowanych przewróceń i rozsypania. Co więcej, suplement diety ma zamykanie strunowe, a więc może być wielokrotnie otwierane i każdorazowo szczelnie zamykane. Do środka opakowania nie przedostają się wilgoć i zanieczyszczenia.
SKU | BIO-216 |
---|---|
Kod EAN | 5903728816937 |
Producent | Bioswena sc |
Marka | Boswena |
Rodzaj opakowania | Doypack |
Gramatura | 500g |

