Ksylitol fiński 1kg

Ksylitol fiński pozyskiwany z miąższu brzozy, nazywany również cukrem brzozowym. To substytut białego cukru; doskonale sprawdza się do słodzenia napojów, wypieków i deserów. Cechuje się podobną słodyczą przy zachowaniu niskiej kaloryczności i niskiego indeksu glikemicznego. Dostępny w elastycznym opakowaniu doypack z zamykaniem strunowym o pojemności 1 kg.

29,90 zł
Czas realizacji 1-2 dni
Darmowa dostawa od 99zł*
Do darmowej dostawy brakuje Ci:
99 zł

Ksylitol fiński - co to jest?

Ksylitol fiński jest znany również pod nazwą „cukier brzozowy". To składnik zaliczany do grupy polioli, czyli alkoholi wielowodorotlenowych, które cechują się słodkim smakiem i niską kalorycznością. Strukturą i konsystencją przypomina cukier rafinowany, jednak jego właściwości sprawiają, że jest rekomendowany jako jego substytut dla osób unikających produktów kalorycznych. 

Naturalny słodzik po raz pierwszy został zsyntetyzowany już w XIX wieku, jednak zainteresowanie nim wzrosło w czasie II Wojny Światowej. Konieczne w tym okresie racjonowanie cukru sprawiło, że fińscy chemicy zainteresowali się pozyskiwaniem jego substytutów. Finlandia to kraj o bogatym drzewostanie brzozowym, dlatego w II poł. XX wieku stała się europejskim liderem wśród producentów cukru brzozowego. Dzisiaj ksylitol jest chętnie wykorzystywany przez ludzi na całym świecie. Stosuje się go do dosładzania napojów, deserów czy ciast.

 

Fiński cukier brzozowy a zwykły cukier

Zamiennik cukru produkowany z brzozy fińskiej niezwykle trudno odróżnić na podstawie smaku. Zastosowanie ksylitolu fińskiego w dowolnej potrawie nie sprawia również, że zyskuje ona inny zapach. Jest więc doskonałym rozwiązaniem dla osób, którym zależy na zredukowaniu ilości spożywanych kalorii bez rezygnacji z ulubionej słodyczy. Czym więc różni się od powszechnie stosowanego białego cukru?

  • Ksylitol fiński cechuje niska kaloryczność. 1 gram produktu zawiera zaledwie 2,4 kcal. Z całą pewnością więc naturalny słodzik sprawdzi się dla osób na diecie odchudzającej. Będzie też optymalnym wyborem dla wszystkich, którzy chcą rozsądnie ograniczyć poziom kaloryczności swojego jadłospisu.
  • Fiński słodzik cechuje również niski indeks glikemiczny: IG=7.

Jak używać cukru brzozowego?
Ksylitol fiński może być niemal 100% zamiennikiem dla cukru rafinowanego, który pozostaje szkodliwy dla ludzkiego zdrowia. Swoją popularność wśród osób chcących poprawić jakość swojej diety zawdzięcza przede wszystkim swojemu smakowi oraz wszechstronnemu zastosowaniu. Z powodzeniem może być wykorzystywany do słodzenia kawy, herbaty, soków i innych napojów. Ze względu na utrzymywanie właściwości nawet w kontakcie z wysoką temperaturą doskonale sprawdza się do przygotowywania słodkich wypieków, m.in. tortów, ciast drożdżowych. Stosuje się go również do dosładzania przetworów i deserów, np. lodów czy smoothies.

Choć ksylitol jest bezpieczny dla zdrowia, spożywany w zbyt dużych ilościach może dawać efekt przeczyszczający.

 

Ksylitol z brzozy fińskiej - przechowywanie

Ksylitol to produkt o długiej przydatności do spożycia - nawet 3-4 lata. Powinien być przechowywany w zamkniętym opakowaniu umieszczonym w suchym miejscu o temperaturze pokojowej. Należy zadbać również o to, by przestrzeń nie była narażona na intensywne zapachy, które mogłyby przeniknąć w głąb jego struktury.

Produkt dostępny w naszym sklepie znajduje się w elastycznym opakowaniu z rozkładanym dnem (doypack). Posiada zamykanie strunowe, które pozwala na wielokrotne otwieranie i szczelne zamykanie. Ksylitol na długo zachowuje świeżość i jest wygodny w użytkowaniu.


SKU BIO-34
Kod EAN 5907694835084
Producent Bioswena sc
Marka Boswena
Rodzaj opakowania Doypack
Gramatura 1kg
Napisz własną recenzję
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać Recenzje. Proszę Zaloguj się lub Załóż konto