
Orzechy nerkowca połówki 1kg
Orzechy nerkowca (nerkowce), czyli nasiona tropikalnego drzewa cechujące się delikatnym, słodkim smakiem i miękką konsystencją. Doceniane również ze względu na liczne składniki odżywcze. Dostępne w formie połówek w praktycznym, kilogramowym opakowaniu o elastycznym dnie i wyposażonym w zamek strunowy.
Orzechy nerkowca - co to jest?
Orzechy nerkowca (nerkowce) to nasiona tropikalnego drzewa nanercz zachodni. Są znane jako „indyjski orzech”, ponieważ to właśnie Indie są miejscem narodzin tego wyjątkowego orzecha. Ich uprawa odbywa się obecnie przede wszystkim w Brazylii, choć mogą pochodzić także z innych państw Ameryki Południowej, Wietnamu czy Wybrzeża Kości Słoniowej. Na uwagę zasługuje ich sposób wzrastania. Orzechy są przyczepione do owoców nanercza, wyglądem przypominając pazur. To właśnie w nim skrywają się delikatne nasiona, które następnie poddaje się procesom prażenia i gotowania.
Orzechy nerkowca słyną przede wszystkim z niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Są delikatnie słodkie i dość miękkie. Dopuszczalna dzienna porcja to 30 gramów dla osoby dorosłej i 20 gramów dla dziecka.
Jak spożywać nerkowce?
Ze względu na swój wyjątkowy, delikatny smak, orzechy nerkowca można spożywać na kilka sposobów. Wiele osób uznaje je za jedne z najsmaczniejszych orzechów świata i stanowią dla nich przekąskę samą w sobie. Jedzą je solo, prosto z opakowania - często w towarzystwie innych orzechów i bakalii. To bardzo dobra propozycja na drugie śniadanie czy podwieczorek. Są jednak także doskonałą bazą do wielu deserów - ciast, ciasteczek, lodów itp. Nerkowce wykorzystuje się również do sałatek. W samych Indiach natomiast są dodawane do różnego rodzaju curry.
Orzechy nerkowca mogą być także bazą do stworzenia kremu orzechowego. Są ciekawą alternatywą dla standardowo używanych orzechów arachidowych. Tego rodzaju pasta to doskonały dodatek do kanapek, naleśników, ciast i wybranych słonych potraw.
Krem orzechowy z nerkowców - przepis
Nerkowce są doceniane przede wszystkim ze względu na swój słodki smak oraz wartości odżywcze. Sięgają po nie również wegetarianie i weganie - np. do produkcji kremu orzechowego o gładkiej konsystencji. Jak go przygotować?
Składniki:
- 2 szklanki nerkowców
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Nerkowce uprażyć na suchej patelni do momentu wyraźnego przypieczenia.
- Do miski wsypać 2 szklanki orzechów oraz wlać 4 łyżki oleju.
- Całość zmiksować na gładką masę. W razie potrzeby, jeśli krem okaże się za gęsty, dolać trochę oleju.
Orzechy nerkowca - przechowywanie
Jak przechowywać orzechy nerkowca? Aby zachować swój smak, powinny znajdować się w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Należy zadbać o niską wilgotność oraz optymalną temperaturę powietrza. Orzechy nie powinny być narażone na intensywne oddziaływanie słońca.
Orzechy nerkowca dostępne w naszym sklepie są dostępne w formie połówek i pakowane w praktyczne opakowanie typu doypack o pojemności 1 kilograma. Ma elastyczne dno ułatwiające przechowywanie i chroniące przed niekontrolowanym wysypaniem. Posiada również zamek strunowy, który pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie, aby móc cieszyć się ich smakiem przez długi czas.
SKU | BAK-63 |
---|---|
Kod EAN | 5904257900869 |
Producent | Bioswena sc |
Marka | Boswena |
Rodzaj opakowania | Doypack |
Gramatura | 1kg |

