
Migdały hiszpańskie 1kg
Migdały hiszpańskie pochodzące z śródziemnomorskich regionów przybrzeżnych. Soczyste, miękkie i intensywne w smaku pestki migdałowca - doskonałe do jedzenia solo oraz jako dodatek do wypieków, deserów czy słonych dań. Pakowanie w szczelne opakowanie typu doypack o pojemności 1 kilograma.
Migdały hiszpańskie - co to?
Migdały hiszpańskie, nazywane również „królami orzechów, to w istocie nie orzechy, a pestki migdałowce dojrzewającego w hiszpańskim słońcu. Ich produkcja jest skoncentrowana w śródziemnomorskich regionach przybrzeżnych: Katalonii, Balearach (na Majorce), Walencji, Andaluzji czy Aragonii. W odróżnieniu od powszechnie dostępnych migdałów kalifornijskich, różnią się pod względem konsystencji, smaku i wyglądu. Są bardziej soczyste, miękkie i mają intensywny smak. Migdały hiszpańskie są także bardziej okrągłe i płaskie. Pozostają cennym źródłem składników odżywczych i ważnych dla zdrowia mikroelementów.
Ze względu na swój przyjemny, delikatny smak oraz dzięki zawartemu w nich bogactwu składników odżywczych, migdały hiszpańskie całe są jedną z popularniejszych przekąsek. Cechuje je także szerokie spektrum zastosowania. Można jeść je solo, ale także traktować jako składnik deserów, wypieków czy sałatek. Należy pamiętać, że migdały są alergenami istotnymi w zespole pyłkowo-pokarmowym.
Jak spożywać migdały?
To bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można spożywać na kilka sposobów. Wiele osób sięga po nie w wersji solo, prosto z opakowania. Pozostaje jednak pytanie, czy migdały jeść ze skórką, czy bez? Obie wersje są oczywiście dopuszczalne, przy czym warto pamiętać, że skórka ma gorzki smak, który może zabierać całą przyjemność ich spożywania. Ponadto zawiera kwas fitynowy i dużą ilość garbników, które mogą utrudniać organizmowi przyswajanie niektórych istotnych dla zdrowia składników odżywczych. Warto również mieć na uwadze, że na skórce osiadają zanieczyszczenia.
Migdały hiszpańskie można wykorzystywać w różnych potrawach - zarówno słodkich, jak i słonych.
- Słodka potrawa z migdałów to np. mleko migdałowe, po które chętnie sięgają osoby z celiakią, ale także wegetarianie czy weganie. Powstają z nich także m.in. masło migdałowe czy mąka migdałowa, odpowiednia dla osób z alergią na gluten. Cechuje je ciekawy posmak orzechów, który pozostaje wyczuwalny w przygotowanych z nich wypieków, np. ciasteczek czy ciast.
- Migdały na słono wykorzystuje się w m.in. pieczonym mięsie, sałatkach czy daniach z makaronem.
Mleko migdałowe - przepis
Mleko migdałowe cieszy się coraz większą popularnością nie tylko wśród alergików i wegetarian. Zawiera zdrowe tłuszcze, błonnik i kwasy tłuszczowe omega, a więc chętnie sięgają po nie osoby, które dbają o zdrową, zbilansowaną dietę. Choć jest dość powszechnie dostępne w sklepach, można również przygotować je samodzielnie według prostego przepisu.
Składniki:
- 2 szklanki surowych nieobranych migdałów
Przygotowanie:
- Migdały hiszpańskie zamoczyć w dużej ilości zimnej wody i pozostawić na ok. 12 godzin lub na całą noc. Dzięki temu skórka zmięknie, przez co będzie łatwiejsza do strawienia przez organizm.
- Po upływie określonego czasu migdały dokładnie odcedzić, a następnie dodać 4 szklanki zimnej wody i dokładnie zmiksować.
- Wyłożyć sitko gazą, a następnie wyrzucić na nie przygotowaną masę, zawinąć gazę i dokładnie odcedzić mleko do osobnego naczynia.
Domowe mleko migdałowe można przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli zgęstnieje lub jego smak będzie za bardzo intensywny, można dolewać wody.
Migdały hiszpańskie całe - jak przechowywać?
Jak większość bakalii i orzechów, również migdały hiszpańskie potrzebują właściwego przechowywania, by zachowały świeżość. Wymagają szczelnego opakowania i odseparowania od źródeł wilgoci. Nie powinny być również narażone na bezpośrednie oddziaływanie promieniowania słonecznego.
Dostępne w naszym sklepie migdały hiszpańskie są dostępne w opakowaniu typu doypack o pojemności 1 kilograma. Elastyczne dno sprawia, że są wygodne w użytkowaniu i można stabilnie postawić je w szafie. Zamykanie strunowe pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie, dzięki czemu użytkownicy cieszą się ich świeżością przez długi czas.
SKU | BIO-492 |
---|---|
Kod EAN | 5904257903570 |
Producent | Bioswena sc |
Marka | Boswena |
Rodzaj opakowania | Doypack |
Gramatura | 1kg |

